In Laos heeft de PDS met succes voor voormalig patienten in een tweetal afgelegen lepra dorpen een normaler bestaan weten te ontwikkelen.

 

Laos is met vijf miljoen inwoners het dunst bevolkte land van Zuid-Oost Azië. Het is een klein land met relatief lange reistijden omdat het wegennet nog niet goed ontwikkeld is. Driekwart van het land bestaat uit gebergte. De Laotianen zijn vriendelijk van aard, maar waar de Vietnamezen harde werkers zijn, lopen de Laotianen niet harder dan nodig en is. Dit terug te zien in de ontwikkeling van het land. Het is ons opgevallen dat, net als 3 jaar geleden, veel land dor en droog is, daar waar je in Vietnam veel meer groen en bewerkte rijstvelden langs de weg ziet met voortdurende arbeid op het land.

De geheime oorlog van de VS in de jaren 70 (uit angst voor het oprukkend communisme in Indochina) heeft van Laos het meest gebombardeerde land ter wereld gemaakt en het land met de meeste niet-geëxplodeerde oorlogsresten ter wereld. Het visitors center van Cope in Vientiane geeft een indrukwekkende kijk op deze pijnlijke episode. In politiek opzicht valt op dat, ondanks de overgang van een planeconomie gebaseerd op socialisme naar een marktgerichte economie, de staat steeds in handen is gebleven van één partij, de Lao People’s Revolutionary Party.
Laos is nog steeds erg arm, vooral in de rurale gebieden, 80% van de bevolking werkt in de landbouw, waar tabak, rijst en cacao de belangrijkste producten zijn. Er wordt echter maar weinig geëxporteerd en de exploitatie van de aanwezige delfstoffen is voornamelijk in handen van buitenlandse investeerders. Een voorbeeld is een nagelnieuw hoogspanningsnetwerk wat de in de bergen opgewekte stroom uit waterkrachtcentrales regelrecht naar Thailand exporteert.
Momenteel is het toerisme de snelst groeiende economische sector en worden verharde wegen en vliegvelden gebouwd om toeristen beter te kunnen bedienen. Inkomsten daaruit zouden kunnen doorsijpelen naar rurale gebieden en zo lokale armoede kunnen verminderen. Wij zagen in dit kader in Ban Sobpung uitgelezen mogelijkheden voor inkomstbronnen in de vorm van guesthouse aan het water achter het dorp.
Ondanks het opkomende toerisme en de voorzichtige economische ontwikkelingen leeft ongeveer 30% van de bevolking onder de armoedegrens. De kindersterfte is relatief hoog in Laos en er is derhalve nog een grote gezondheidsslag te slaan.

 

Vind ons op